Νηπιαγωγείο
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com Ροδίων Παιδεία - Προτάσεις

«5+1 Τerra-τα»

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ VAN GeNS

Η εικαστική ομάδα
VAN Gens παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό της Ρόδου με τη ζωγραφική έκθεση «5+1 Τerra-τα». Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Πόλυ Χατζημάρκου (ιστορικός τέχνης & ευρωπαιολόγος).

Εγκαίνια: Κυριακή 8 Μαρτίου 2015 στις 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 8 ως 29 Μαρτίου 2015
Χώρος: Rock n’ Roll Music Diner
(Πλατεία Αρίωνος, Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου).
ανοιχτά καθημερινά, από το πρωί ως αργά το βράδυ

Συμμετέχουν:
Σοφία Βαξοβάνου, Γεωργία Καζούλλη, Άννα Καραβοκυρού, Βούλα Μαράντου, Νίκος Νικηταρής και η υπεύθυνη της ομάδας Νατάσα Σαβράνη

 Η επιμελήτρια Πόλυ Χατζημάρκου σημειώνει στο έντυπο της έκθεσης:

«Σημεία και Τerra-ta

Βρέθηκα στο εργαστήρι των VAN GeNS για να δω τη δουλειά τους, εν εξελίξει, στα τέλη του περασμένου Μάη.  Περιμετρικά της αίθουσας ήταν στημένα και φωτισμένα τα απρόσμενα θέματα-«μοντέλα»: μια σειρά από θαλασσόξυλα. Ακανόνιστα κομμάτια, με ετερόκλητα σχήματα και μεγέθη, πολυκαιρισμένα δημιουργήματα της φύσης, σμιλεμένα από το κύμα, τον άνεμο και τον ήλιο.

Μπροστά στα θαλασσόξυλα, παραταγμένα τα καβαλέτα, τα πινέλα, τα χρώματα, τα τελάρα. Η ομάδα σε δράση. Συμβουλές, διορθώσεις, αστεία, παρότρυνση.
Περιφερόμουν και παρατηρούσα καθένα από τα κομμάτια ξύλου. Φθαρμένα, σιωπηλά, σχεδόν μονοχρωματικά-, ακριβώς «σαν ξύλα χαμένα που η θάλασσα βουλιάζει ή ταξιδεύει» όπως έγραψε ο Luis Cernuda. Και εντέλει έγιναν μια εικονογραφική φλέβα για εκείνες τις παραλλαγές τους πάνω στους καμβάδες. Έγιναν η διαλεκτική βάση, η σπίθα και η έμπνευση, για μια σειρά από ελεύθερες μεταμορφώσεις, παραβιάσεις και παραμορφώσεις, χρωματικές, αφηγηματικές, τεχνοτροπικές. Μελετήθηκαν, ξαναπλάστηκαν, μπήκαν στο γκρο πλαν, λούστηκαν στα χρώματα, έπαιξαν ανάμεσα στην εσωτερική και εξωτερική πραγματικότητα, έγιναν απόκοσμα, απρόβλεπτα όντα. Έγιναν Terra-ta -διασταυρώνοντας τις λέξεις τέρατα και γη (terra)-.

Είναι χαρά μου να επιμελούμαι την έκθεση Τerra-ta, μια ενότητα ατομικών σπουδών και ταυτόχρονα συλλογικής εικαστικής έρευνας , την επίσημη πρώτη των VAN GeNS».

Η Νατάσα Σαβράνη, ζωγράφος- εκπαιδευτικός, ως υπεύθυνη της ομάδας αναφέρει:

Van Gens – Ποιοι είμαστε:
«Με τη Γεωργία γνωριστήκαμε στα φοιτητικά μας χρόνια στη Θεσσαλονίκη και ξαναβρεθήκαμε στη Ρόδο μετά από χρόνια. Αργότερα στο περιβάλλον εργασίας μου γνώρισα τη Βούλα. Με την Σοφία και την Άννα γνωριστήκαμε το 2012 στο εργαστήριο ζωγραφικής του ΔΟΠΑΡ που είχαν μεγάλη πορεία αλλά και αγάπη στη ζωγραφική. Αργότερα την ίδια χρονιά στο ΔΟΠΑΡ ήρθε και ο Νίκος.
Από το Οκτώβρη του 2013 αρχίσαμε να δουλεύουμε μαζί τα ίδια θέματα και δέσαμε αμέσως σαν ομάδα. Μπορούσα να βοηθήσω με την εμπειρία μου και το ευχάριστο κλίμα που δημιουργήθηκε, μου θύμισε κατά πολύ το συνεργατικό κλίμα στη Σχολή Καλών Τεχνών με τους υπόλοιπους συμφοιτητές μου, με τις συζητήσεις που κάναμε για τις λύσεις και έκβαση στα εικαστικά προβλήματα  που μας απασχολούσαν. 
Από τις αρχές του 2014 ώθησα την ομάδα να ξεφύγουμε από την πιστή αναπαράσταση της πραγματικότητας που μέχρι τότε καταπιανόμασταν ζωγραφίζοντας νεκρές φύσεις, αναζητώντας μεγαλύτερη καλλιτεχνική έκφραση. Το θέμα που διαλέξαμε ήταν τα ξεβρασμένα ξύλα και οι ρίζες, δημιουργήματα της φύσης,  που όλοι θαυμάζουμε όταν πέφτουμε πάνω τους στις παραλίες. Τα ξύλα αυτά άλλοτε μας υπαγόρευαν  τις εικαστικές ιστορίες που θα διηγούμασταν, ο καθένας με τον τρόπο του, και άλλοτε αυτονομούνταν όταν τα πινέλα και οι μπογιές καταλάμβαναν τον καμβά.
Ο σεβασμός στην διαφορετικότητα της κάθε προσωπικότητας έκανε τα έργα μας τόσο διαφορετικά αλλά και η από κοινού σπουδή, όρισε τα σημεία που τα έργα μας συνομιλούν.  Το παρεΐστικο κλίμα, μας έγινε ανάγκη και ο καθένας από μας βρίσκει τις διεξόδους και την «ανάσα» του μέσα από την κοινή μας εικαστική πορεία.
Σαν ένα παιχνίδι και χωρίς πολύ σκέψη ονομάσαμε την ομάδα  VAN GeNS, από τα αρχικά των μικρών μας ονομάτων, και έτσι απλά, χωρίς πολλές σκέψεις σας παρουσιάζουμε τις ζωγραφιές μας»

Με τη στήριξη του ΔΟΠΑΡ
Χορηγός: Εκπαιδευτήρια Ροδίων Παιδεία
Χορηγοί επικοινωνίας: Ραδιόφωνο Λυχνάρι,
rodosevents.gr, rodosreport.gr

 

 
 
...a a..a..a..