Το σενάριο της παράστασης βασίστηκε στη θεατρική διασκευή του βιβλίου, σε ποιήματα της ελληνικής λογοτεχνίας και σε ιδέες-σκέψεις των μαθητών. Η θεατρική σύνθεση και η σκηνοθεσία του έργου έγινε από τον εκπαιδευτικό Όμηρο Γιαννά, ενώ τους ρόλους ερμήνευσαν οι μαθήτριες και οι μαθητές του Θεατρικού Εργαστηρίου «Αυλαία και πάμε» των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρεμαστής «ΠΡΟΟΔΟΣ».
Ακόμα, στη διάρκεια της παράστασης προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα, τα γυρίσματα των οποίων πραγματοποιήθηκαν στον κήπο του Μάρκου του ιδρύματος Marc de Montalabert στην Παλιά Πόλη. Η λήψη και το μοντάζ των βίντεο έγινε από τον κ. Χάρη Ζαμπετούλλα.
Μέσα από την ιστορία του μικρού Στεργάκη ζωντάνεψαν επί σκηνής μνήμες της τοπικής μας ιστορίας, ενώ οι θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον αγώνα των Φιλικών της Ρόδου και την αγάπη που είχε για την πατρίδα του ο μικρός αγωνιστής, η οποία τον οδήγησε στην απόφαση να πολεμήσει στα καράβια της επανάστασης.
«Οι θάλασσες είναι ανοιχτές και οι θαλασσομάχοι μας πολεμάνε τους Τούρκους. Σκέφτομαι να φύγω, να πάω μαζί τους!». Έτσι, από τη Ρόδο βρέθηκε στο ολοκαύτωμα της Κάσου γνωρίζοντας σπουδαίους αγωνιστές και βιώνοντας την καταστροφή, ενώ πολέμησε και στη Ναυμαχία του Γέροντα υπενθυμίζοντας σε όλους ότι «η ελευθερία δεν χαρίζεται, αλλά κατακτιέται».
Με την παρουσία της μάς τίμησε η συγγραφέας του βιβλίου Μαρία Αρβανιτάκη, η οποία εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για την παράσταση των παιδιών μας.
Η θεατρική παράσταση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου 1821 και της συμπλήρωσης 200 ετών από το Ολοκαύτωμα της Κάσου.
Βίντεο